Delvis positiv til genmodifisert soyahybrid

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har vurdert en søknad fra bioteknologifirmaet Monsanto om godkjenning av en nygenmodifisert soyahybrid til bruk i mat og fôr. Før det kan anbefales å godkjenne søknaden mener Veterinærinstituttet at Monsanto må fremskaffe mer dokumentasjon på tre punkter.

Den genmodifiserte soyaen har to nye egenskaper. Den er motstandsdyktig mot et sprøytemiddel mot ugras (glyfosat, Roundup) og den er motstandsdyktig mot flere arter sommerfugler som kan skade soyaen. Begge disse nye egenskapene kommer fra tilførte gener som igjen lager nye proteiner. Soyahybriden heter MON 87701 xMON 89788 og har OECD nummer MON-877Ø1-2 × MON-89788-1.

Veterinærinstitutteter i utgangspunktet positiv til søknaden, men ønsker at noen ytterligere studier utføres.

Når nye gener settes inn i en plante er det viktig at planten ikke ”kaster genene ut igjen” både for at den nye matplanten skal fungere som ønsket og for at det skal være mulig å måle mengden av den i mat. Veterinærinstituttet krever derfor at arvestoffet rundt de to nye genene kartlegges (sekvenseres) og offentliggjøres.

Frø produseres ved at foreldrelinjer, med hver av genmodifiseringene, krysses og dyrkes før hver vekstsesong. Over tid er det mulig at arvestoffet kan endre seg ved mutasjoner og Veterinærinstituttet ønsker derfor at genene undersøkes for hver vekstsesong. Slike undersøkelser (sekvensering) har blitt svært rimelige å gjennomføre i laboratoriet.

Monsanto har undersøkt mulige negative helseeffekter av de to nye proteinene hver for seg. Veterinærinstituttet mener at denne dokumentasjonen er tilfredsstillende.Men kombinasjonen av de to proteinene er ikke undersøkt. Det er mulig at de to proteinene sammen kan ha ufortsette effekter. De kan for eksempel gi allergiske reaksjoner når de spises sammen, selv om de ikke gjør det når de spises hver for seg.

De to nye genene kommer fra bakterier. Bakterier har ikke evnen to å koble sukker på proteiner (glykosylering). Det har derimot planter. Det er derfor mulig at soya kobler på sukker på de to nye proteinene. Nylig ble det vist at når et gen ble flyttet fra bønne til ert ble sukker koblet på proteinet på en annen måte i erteplanten.Denne endringen gjorde at mus ble allergiske mot det nye proteinet, og antagelig vil det gjelde mennesker også. Veterinærinstituttet mener derfor at denne mekanismen må studeres i den aktuelle soyaen.

Veterinærinstituttet etterlyser også en klargjøring fra myndighetene iforhold til:

  • Tolking avanalyseresultater når det ikke er praktisk mulig å skille mellom foreldrelinjerog hybrider. Dette har blant annet betydning for om og når krav om merking gjøres gjeldende.
  • Retningslinjer og regelverk for å dokumentere bærekraft, etikk og samfunnsnytte.

Les hele høringssvaret sendt Direktoratet for naturforvaltning.

Relaterteartikler:
Kombinerte GMOer gir nye utfordringer

KontaktpersonerVeterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, fagansvarlig GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no

Bjørn Spilsberg, forsker, saksbehandler GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 59
E-post: bjorn.spilsberg@vetinst.no

 

Del artikkel