Blogg: Ingen sopp, ingen sjokolade!

Denne saken er eldre enn to år

I dag er det igjen dagen for rosa kort og sjokoladehjerter. Jeg tilstår tvert at jeg har et noe avmålt forhold til Valentinsdagen. Sjokolade derimot, det er en ganske annen sak. Da snakker vi. Godt og sunt for kropp og sjel og til alt overmål med en touch av mykologi. Den korte versjonen er: ingen sopp, ingen sjokolade. Sånn er det med den saken!

Det var Carl von Linné som gav kakaotreet sitt latinske artsnavn, Theobróma cacáoTheobroma er gresk og betyr «gudemat». Veldig godt navn. 

Fruktene vokser direkte på stammen eller på gamle greiner, og hver frukt inneholder i underkant av 30 kakaobønner. Bønnene smaker sinnsykt bittert og er ikke gode i det hele tatt (mest sannsynlig er Ompa Lompaene i Willy Wonkas sjokoladefabrikk de eneste i hele verden som faktisk liker kakaobønner).

For å kunne få fram gudematen må bønnene derfor brytes delvis ned, og det skjer gjennom fermentering. Og her kommer altså soppen inn.

Les resten av bloggen til Ida Skaar/Mykoklanen på forskning.no/blog/mykoklanen

Del artikkel