Blåtungesituasjonen i Europa

Denne saken er eldre enn to år

Sverige har påvist seks nye smittede besetninger den siste uken. I Danmark har bekreftet tre nye smittede besetninger i samme tidsrom. Sannsynligheten er i denne omgang liten for at sykdommen kommer til Norge. Flere land i Europa sliter med sykdomsspredning på tross av omfattende vaksinering.

Situasjonen i Norden

I Sverige er det den siste uken påvist seks nye smittede besetninger i Skåne og Kronoberg. I alt er 47 storfe og 9 sauer bekreftet smittet, men kun ett storfe har vist kliniske symptom. At det er få dyr i hver besetning som er smittet, og at bare ett dyr har vist tegn på sykdom vurderes som indikasjon på lavt smittetrykk i angrepne områder. Svenske myndigheter har derfor godt håp om at vaksinasjonskampanjen skal forhindre store utbrudd neste år.

 

Danmark har påvist tre nye smittede besetninger den siste uka og har nå i alt 10 smittede besetninger. Ett tilfelle ligger utenfor det opprinnelige restriksjonsbelagte området, resten av besetningene befinner seg innenfor restriksjonssonen. Utbruddet i Danmark forløper ganske likt med det som skjer i Sverige. Det er få angrepne dyr i hver besetning og kun et fåtall dyr har vist tegn på sykdom. Alle utbruddene har kommet i den sydlige delen av Jylland. Danmark tar sikte på å vaksinere store deler av den mottakelige husdyrpopulasjonen.

 

Situasjonen i resten av Europa

Selv om en omfattende vaksinasjon gjennomføres i alle land i Europa som har blåtunge, opplever særlig Frankrike og Tyskland mange nye tilfeller av sykdommen. Fra juli til oktober er det påvist mer enn 3600 nye tilfeller i Tyskland. I tillegg til blåtunge serotype 8 har Frankrike også fått serotype 1 som sprer seg meget rask nordover. Årsaken til at blåtunge serotype 8 sprer seg, til tross for omfattende vaksinering, skyldes at man ikke klarer å få gjennom-vaksinert hele populasjonen raskt nok.

 

Liten risiko for Norge

Sannsynligheten for at denne sykdommen skal spre seg til Norge vurderes nå som liten. Årstiden med lave gjennomsnittstemperaturer samt utviklingen i Sverige og Danmark er det vesentligste grunnlaget for denne vurderingen.

Faktaark om blåtunge

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Ståle Sviland, forsker
Seksjon for husdyrehelse og dyrevelferd
Mobil: 90641698
E-post: stale.sviland@vetinst.no

Del artikkel