Veterinærinstituttets rapport er oversendt Mattilsynet. Veterinærinstituttet gir faglige råd til Mattilsynet på fagsaker på sitt område.
Status per 15. mai
Det er nå analysert over 20 000 prøver av 4 200 besetninger, og det er funnet blåtungevirus (BTV8) hos totalt 34 dyr fordelt på 4 besetninger. Det antas at BTV8 først og fremst har blitt introdusert i et begrenset geografisk område som begrenses av sperresonen som er opprettet av Mattilsynet. Forekomsten av blåtungevirus hos storfe anses som liten innefor sperresonen og svært liten utenfor sperresonen. Forekomsten av blåtungevirus hos småfe anses som svært liten innefor sperresonen og neglisjerbar utenfor sperresonen.
Sannsynligheten for at blåtungeviruset fortsatt er til stede i Norge vurderes som liten
Storfe som var drektige da de ble smittet i 2008 vurderes som risikodyr under norske forhold fordi fosteret med tilhørende fostervann og fosterhinner kan inneholde blåtungevirus ved kalving. Slike kalver kan være kilde til blåtungeinfeksjon for sviknott, og fostervann og – hinner kan, om de blir spist, smitte andre drøvtyggere. Smittede kyr som skal kalve før 1. juni, anbefales derfor slaktet før kalving.
Spredning ved sviknott vil antagelig bli begrenset av topografiske forhold rundt de infiserte gårdene. Sviknott vil kunne infisere både storfe, småfe og ville drøvtyggere. Den sviknottfrie perioden i Norge er imidlertid så lang at BTV ikke kan overvintre i sviknott. Omfang av spredningen avhenger av hvor raskt man kan spore opp nye tilfeller av blåtungevirus ved hjelp av overvåking.
Spredning med ville drøvtyggere anses å være av liten betydning så lenge forekomsten av BTV 8 infeksjon er lav.
Sannsynligheten for at blåtungevirus skal importeres i 2009 vurderes som liten. Dette skyldes at våre naboland vaksinerer mot blåtunge og derved har få infiserte sviknott, og at importen av drøvtyggere til Norge er liten og strengt regulert.
Tiltak for å redusere risiko
De viktigste tiltakene for å redusere risiko for spredning vil være å begrense flytting av dyr, samt å overvåke og raskt finne tilfeller av blåtunge slik at smittede dyr raskt blir tatt hånd om. Det anses som spesielt viktig at det er sterke begrensninger på flytting av storfe ut av sperresonen.
Les rapporten Blåtunge i Norge – Status og risikovurdering per 15. mai.