Blåtunge: Oppdatert vurdering av vertikal og peroral smitteoverføring i forbindelse med infeksjon medblåtungevirus (BTV8)

Denne saken er eldre enn to år

Det er nå gjennomført prøvetaking og analyse av prøver fra en stor andel aktuelle besetninger og dyr i sperresonen og observasjonssonen. Veterinærinstituttet vurderer nå at vi står ovenfor en svært begrenset smittespredning av blåtunge i Norge. Det er derfor grunnlag for å foreslå mer radikale tiltak før sviknottsesongen enn vi tidligere har gjort.

Veterinærinstituttets reviderte anbefalinger:

  • I storfebesetninger med seropositive individer anbefales det at alle seropositive kyr som skal kalve før 10.6.2009, slaktes.
  • Alle PCR+ kalver anbefales slaktet.
  • Hvis seropositive kyr heretter aborterer eller kalver, må det ordnes slik at placenta og rester av placenta ikke er tilgjengelig for drøvtyggere, og at kalven raskt prøvetas og testes for BTV8 antigen og BTV8 antistoff.
  • I storfebesetninger med seropositive dyr anbefales det at alle dyr testes for BTV8 antigen og BTV8 antistoffer månedlig (denne testingen vil avdekke eventuell BTV8 smitte via inntak av infisert placenta, råmjølk eller/og vinteraktivitet av BTV8-infisert vektor).
  • I storfebesetningene i sperresonen anbefales det at man kontrollerer at alle ”risikodyr” er prøvetatt.
    Mjølkefebesetninger:
    Kyr som har kalvet etter 1.3.2009 og deres avkom
    Kyr som skal kalve fram til 10.6.2009

    Ammekubesetninger:
    Kyr som har kalvet i 2009 og deres avkom
    Kyr som skal kalve fram til 10.6.2009

Det er betydelig usikkerhet knyttet til en rekke forhold når det gjelder BTV8. De vurderinger og anbefalinger som gis må forståes og tolkes ut fra denne mangel på kunnskap.

Oppdatert vurdering (26.03.2009) av vertikal og peroral smitteoverføring i forbindelse med infeksjon med blåtungevirus serotype 8 (BTV) (pdf)

Del artikkel