Barentsvetkonferanse 2013 i Harstad

Denne saken er eldre enn to år

3.-5. juni arrangerte Veterinærinstituttet årets Barentsvetkonferanse i Harstad. Nær 40 forskere fra hele barentsregionen deltok på årets konferanse, dvs. Russland, Finland, Sverige og Norge. Felles fremtidsutfordringer når det gleder klima, parasitter, nye sykdommer, risikovurderinger, dyrevelferd m.m. sto på agendaen.

4. juni var mye tid satt av til å diskutere reindrifta og dyrehelse, dyrevelferd, og parasitter som rammer rein. I Finnmark er det eksempelvis et problem med for mye dyr på beite, mens i Troms og Nordland er det mye rein som dør etter angrep av jerv, gaupe og ørn.

rein som spiser fisk

Men det ble også holdt foredrag om moskus i Norge av Kjell Handeland, Veterinærinstituttet og sykdomssituasjonen som har preget Moskusstammen på Dovre. Elena Lapshova fra Committee of Animal Health and Wildlife  fortalte om utfordringer rundt økende forekomst av rabies i Russland og hvilke tiltak som iverksettes der for å hindre spredning. Kjell Handeland orienterte om rabiesforekomsten på Svalbard i 2011 og hva som ble gjort av tiltak for å hindre spredning til fastlands-Norge.

Erik Ågren fra Svenske Veterinärmedisinska Anstal (SVA) fortalte om funn av revens dvergbendelmark(Echinococcus multilocularis) i Sverige og hvilken trussel omstreifende mårhunder utgjør i forhold til spredning av parasitten. Videre fortalte han om fremgangsmåten for overvåkning av revens dvergbendelmark i Sverige og råd som blir gitt til befolkningen.

 

5.juni var satt av til fiskehelse og besøk på Artic aqua, verdens nordligste visningssenter for akvakultur som ligger på Engenes. Her fikk de 38 deltakerne i tillegg være med ut på et fullskala oppdrettsanlegg for å se hvordan ting fungerer i praksis.

på besøk på oppdrettsanlegget ved Engenes

På senteret ble det holdt flere foredrag om fiskehelse og sykdomsutfordringer. Marta Alarcon og Muhammad Navved Yousaf Veterinærinstituttet holdt foredrag om status for fiskesykdommer i norsk oppdrettsnæring og om Vibrio salmonica , en sykdom som har kommet på retrett.

Perttu Koski og Anti Oksanen fra det finske Mattilsynet holdt bl.a. et interessant foredrag om Gyrodactylus salaris i barentsregionen og om smitteovervåkning og risikovurderinger som de gjør i forhold til smitte til Tana-elva. Skulle gyro-smitte komme over i den enorme Tana-elva ville det være en økologisk katastrofe, påpekte Koski.

Seksjonsleder ved Veterinærinstituttet Nord-Norge, Geir Bornø var tekninsk ansvarlig for programmet og ledet konferansen.

Under konferansen kunne Natalie Kalinina fra Committee of Animal Health and Wildlife avsløre at Russland, Murmansk ønsker å være vertskap for neste års Barentsvetmøte.

Barentavetkonferansen i Harstad 2013

Del artikkel