Bakteriekrig gjennom kartlegging

Denne saken er eldre enn to år

Flavobakterier skaper store tap i fiskeoppdrett over hele verden. Noen varianter er farligere enn andre. Forskere kartlegger nå variantenes potensiale for sykdom og smitte. Målet er å utvikle gode vaksiner, rask diagnostikk og bedre bekjempelse.

Flavobakterier finnes i både ferskvann og saltvann og forårsaker store problemer for fiskeoppdrettsnæringen på verdensbasis.Flavobacterium psychrophilumer kjent som et av de mest tapsbringende smittestoff for regnbueørret i ferskvannsfasen og kan også gi sykdom hos regnbueørret i brakkvann. I Norge hadde vi store tap knyttet til bakteriene i 2008. De senere årene har sykdomsutbrudd opptrådd mer sporadisk, men utgjør stadig en potensiell trussel.

Bakterien gir sårdannelse, høy dødelighet og har en sterk evne til å spre seg. Også hos laks gir bakterien sår og finneråte og blir stadig oftere assosiert med blodforgiftning og forhøyet dødelighet i settefiskanlegg. Flere arter iTenacibaculum-gruppen kan gi alvorlige problemer hos fisk i sjøvann i hele eller deler av livssyklusen.

Et EU-basert samarbeidsprosjekt,Control of Flavobacteriaceae infections in European fish farms, har som mål å gi oppdrettsnæringen verktøy for bedre kontroll og bekjempelse av infeksjonene som bakteriene gir. Samarbeidspartnerne kommer fra Frankrike, Finland, Danmark, Sveits, Italia og Norge. Målet er å kartlegge hvor mange forskjellige varianter av bakteriene som finnes og se hvilke egenskaper som de forskjellige typene har.

− Kunnskapen vi nå genererer gir grunnlag for å velge ut vaksinekandidater og utvikle nye diagnostiske verktøy som vil gjøre det lettere å oppdage og slik bekjempe sykdommen på et tidligere stadium, bl.a. ved å undersøke miljø- og bærerstatus hos fisken og også utvikle gode vaksiner, forteller Hanne Nilsen, forsker ved Veterinærinstituttet. I dag blir slike bakteriesykdommer stort sett behandlet med medisiner.

Les hele saken på forskning.no

Prosjektet «Control of Flavobacteriaceae infections in European fish farms» er et EU-basert EMIDA(Emerging and Major Infectious Diseases of Livestock) ERA-Net prosjekt finansiert  med midler fra Norges forskningsråd(NFR 202834).Opprettelsen av EMIDA prosjekter er et koordinerende tiltak mellom nasjonale forskningsinstitusjoner.

 Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:

Hanne Nilsen
Anne-Berit Olsen

Del artikkel