Avsluttende rotenonbehandling gjennomført i Steinkjer

Denne saken er eldre enn to år

Steinkjerelva med Ogna og Byaelva, samt Figga har vært smittet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris siden 1977. Siden 1993 er det gjennomført flere behandlinger med rotenon og en med aluminium uten at en har lyktes med å fjerne parasitten helt. I 2008 og 2009 har nye behandlingene blitt gjennomført av Veterinærinsituttet, på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning, med Fylkesmannen som tiltakshaver.

Vassdragene ligger innerst i Trondheimsfjorden, og parasitten må derfor fjernes for å unngå smitte i de øvrige laksevassdragene i fjorden, som er en av Norges viktigste områder for atlantisk villaks. Det ble derfor besluttet å gjennomføre en fullskala behandling med rotenon i 2008 og 2009.

Den siste av disse to behandlingene ble nylig gjennomført under ledelse av Veterinærinstituttet, i perioden 28. august til 2. september. Behandlingen av de største vassdragene ble utført i løpet av tre dager fra lørdag 29. august. Totalt deltok oppunder 60 personer i utdoseringen av rotenon og omtrent 50 personer i plukkingen av død fisk. I tillegg var det en betydelig innsats knyttet til dødfiskmottak og lager/teknisk assistanse.

Det ble brukt i ca. 3 250 liter CFT-Legumin (2,5 % rotenonløsning). Det ble registrert ca 300 kg sjøørret og 700 kg laks som følge av behandlingen.

I forkant av behandlingen ble det gjennomført en oppfisking av sjøørret for å minimere den negative effekten av rotenonbehandlingen, og noe er også tidligere tatt vare på i Genbanken. Avkom av disse fiskene vil bli brukt til reetablering av sjøørret i årene fremover. Det vil også bli gjennomført en storstilt reetablering av laks fra levende genbank i mange år framover.

- Behandlingen ble gjennomført i henhold til planer og responsen fra deltagere og involverte var utelukkende positiv. Med bakgrunn i den gjeldende smittestatusen (lav prevalens) forut for behandlingen og to godt gjennomførte behandlinger i 2008 og 2009, har vi stor tro på at vi endelig har fått fjernet gyrosmitten fra Steinkjerregionen, sier prosjektleder Asle Moen.

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Prosjekteleder Asle Moen, seksjon for miljø- og smittetiltak, Veterinærinstituttet Trondheim
Tlf: 73 58 07 80
E-post: asle.moen@vetinst.no

Seksjonsleder Ketil Skår, seksjon for miljø- og smittetiltak, Veterinærinstituttet Trondheim
Tlf: 73 58 07 82
E-post: ketil.skar@vetinst.no

Gyrodactylusbehandling i Ogna

Del artikkel