Det er ikke mange år siden man trodde at DNA bare brytes ned i tarmen. Nyere forsking, bl.a. fra en forskningsgruppe ved Veterinærinstituttet, har imidlertid vist at det også finner sted et opptak av større DNA-fragmenter fra tarmen. I en artikkel publisert i tidsskriftet PLoS ONE forteller forskere fra denne forskningsgruppen at de ønsket å finne ut mer om mekanismene bak at arvestoff i maten kan komme over i blodbanen og transporteres videre i kroppen.
I den nye studien ble det benyttet et modellsystem der celler fra mennesketarm (CaCo-2 celler) ble dyrket på en måte som etterligner dannelse av tarmvegg i miniskala. Denne minitarmen dyrkes slik at det utvikles en "innside" (tarm) og en "utside" (kropp/blodbane). Deretter ble det tilsatt sporbart arvestoff på inn- eller utsiden. Etter en tid ble det tatt ut prøver av vesken på hver side og konsentrasjonen av det sporbare arvestoffet ble deretter målt.
Forsøkene viste at det skjer en meget retningsbestemt transport fra inn- til utside (mer enn 1000 × forskjell). Med tanke på hvor mye DNA som da transporteres over tarmen i løpet av et menneskes liv er det usannsynlig at denne transporten ikke har en viktig biologisk funksjon. Kroppens forsvar mot fremmede inntrengere (immunforsvaret) reagerer på ulike kjemiske strukturer, også DNA. Det mest sannsynlige er derfor at denne DNA-transporten bidrar til at immunforsvaret får nyttig informasjon om mulige inntrengere.
Les artikkelen:
DNA-Fragments Are Transcytosed across CaCo-2 Cells by Adsorptive Endocytosis and Vesicular Mediated Transport
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Forsker Bjørn Spilsberg