Målet med prosjektet var å teste hvorvidt dagens ILA-smittetest for familiemateriale kan gjøres mer effektiv. Hypotesen var at de familier som hadde lavest virus-nivå også er de familier som kan nøytralisere viruset mest effektivt og sprer virus i minst grad til omgivelsene. Dette kunne testes ved å først finne de familiene som overlever en virussykdom og fra disse igjen selektere for de familier som hadde lavest virusnivåer.
Alternativt kunne det tenkes at de familiene som tåler virus best, uavhengig av virusmengder og evne til å nøytralisere og derved fjerne virus, også har størst evne til å overleve.
En fant ingen støtte til hypotesen om at familier som overlever best også har høyest Ct-verdi (lavest virusnivå). Familier med middels overlevelse hadde samme nivå på Ct-verdier som familier som overlevde best. Det var derfor ingen støtte for at Ct-verdi kan brukes som tilleggskriterium for å øke effekten av dagens smittetester.
Dagens smittetester gir altså ikke uttrykk for mengden virus i overlevende fisk. Familier som viste høy overlevelse hadde heller ikke høyere kondisjonsfaktor eller høyere daglig tilvekst enn familier med lav rangering på overlevelse.
Rapport 17 - 2008: Smittetesting for ILA i laksefamilier
Faktaark om Infeksiøs lakseanemi (ILA)
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Hildegunn Viljugrein, forsker
Avdeling for helseovervåking
hildegunn.viljugrein@vetinst.no