Antistoffer mot Schmallenbergvirus påvist i tankmelk fra besetninger på Østlandet

Denne saken er eldre enn to år

Mattilsynet og Veterinærinstituttet undersøker for tiden tankmelkprøver fra melkebesetninger i Sør-Norge for antistoffer mot Schmallenbergvirus og blåtungevirus. Foreløpige tall viser at 13 prosent av besetningene i Østfold, Akershus og sør-Hedmark har hatt Schmallenbergvirus i besetningen.

Den pågående undersøkelsen omfatter melkebesetninger i kystnære områder av Sør-Norge, fra Rogaland til svenskegrensen. Tankmelkprøver blir undersøkt for antistoffer mot Schmallenbergvirus og blåtungevirus. Foreløpig er det undersøkt prøver fra 532 besetninger på Østlandet. Av disse har 72 besetninger antistoffer mot Schmallenbergvirus. Ingen av prøvene er positive for antistoffer mot blåtungevirus som ble påvist i storfe i 2009. Kun 1/5 av prøvene er analysert så langt, resten av prøvene i overvåkingsområdet vil bli undersøkt i løpet av de nærmeste ukene. Positive prøver viser at dyrene har blitt smittet med viruset.

Tidligere i høst påvist Veterinærinstituttet Schmallenbervirus i sviknott fanget i feller fra to steder i Norge. En lokalitet befant seg i Kragerøområdet og den andre var på Lista. Det er derfor ikke uventet at det nå blir funnet antistoffpositivebesetninger. Sviknottundersøkelsene er avsluttet for 2012.

Infeksjon med Schmallenbergvirus i drøvtyggere er også påvist i Danmark, Sverige og Finland.

Schmallenbergvirus overføres via sviknott og kan infisere storfe, sau, geit og ville drøvtyggere. Hos storfe kan infeksjonen medføre kliniske sykdom med lettere feber, påvirket allmenntilstand og redusert melkeproduksjon. Viruset kan forårsake alvorlige misdannelser av fosteret ved infeksjon av kua i første delen av drektigheten. Schmallenbergepidemien i Europa i 2011 viste at mange sauebesetninger ble hard rammet med mange misdannede fostre. Veterinærinstituttet anser at denne risikoen for sau er liten i Norge da parringssesongen og drektigheten er i sviknottfri periode.

schmallenberg_virus _sør_norge_web

Schmallenbergvirus smitter ikke til mennesker og det medfører ingen risiko å drikke melk og spise kjøtt fra besetninger som er smittet.

Infeksjon med Schmallenbergvirus er ikke en meldepliktig sykdom etter Matloven.

 Les mer i vårt faktaark om Schmallenbergvirus

Les mer om Overvåking av Schmallenbergvirus (fra 24. sept 2012)

Les mer hos Mattilsynet

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Ståle Sviland

Del artikkel