MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. Det er sjeldent at MRSA er årsak til sykdom hos griser. Bakterien kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos ellers friske personer.
Kan få konsekvenser på helseinstitusjoner
Infeksjon med MRSA er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom hos mennesker, og Folkehelseinstituttet har som mål å holde forekomsten av MRSA så lav som mulig. Det er også viktig å hindre at MRSA spres til helseinstitusjoner, da MRSA kan få konsekvenser for mennesker som oppholder seg på sykehuset. Disse kan da bli utsatt for bakterier som ikke kan bekjempes med antibiotika. Mattilsynet nedsatte derfor en arbeidsgruppe som skal komme med forslag til hvordan den aktuelle situasjonen i de LA-MRSA positive svinebesetningene kan håndteres.
Begrenset forekomst i Norge
En dyretilpasset variant av MRSA har i mange land etablert seg hos produksjonsdyr. Denne ble påvist første gang i prøver fra norske griser på slakteri i 2011, men smitten er ikke sporet tilbake til primærprodusent før nå. Forekomsten av bakterien hos norske husdyr synes fortsatt å være svært begrenset. Det er mye som tyder på at alle diagnostiserte tilfeller av MRSA hos gris i Norge kan stamme fra samme kilde.
Samarbeider for å hindre smitte
Mattilsynet samarbeider med Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet og svinenæringen om tiltak for å hindre videre spredning, og om mulig bekjempe bakterien hos norske griser. Mattilsynet kartlegger nå smittestatus i alle besetninger som har mottatt smågriser fra den aktuelle smågrisprodusenten. Veterinærinstituttet gir råd om prøvetaking i husdyrbesetninger og analyserer prøvene. Kommunelegene følger opp personene (røktere, veterinærer m.v) som har arbeidet i de besetningene som har testet positivt, med prøvetaking og eventuell behandling av disse. Folkehelseinstituttet koordinerer kommunenes arbeid med å oppklare og stoppe smittespredningen hos mennesker.
- Fakta om dyrevarianten av MRSA
- Spørsmål og svar om MRSA hos gris
- Tiltak for å forebygge forekomst av MRSA i norske svinebesetninger
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Bjørn Lium