Det er rapportert sjukdomsutbrudd i Georgia, Armenia, Aserbajdsjan og stadig flere regioner i Russland, inkludert ett tilfelle i nærheten av St. Petersburg. Det er derfor en reell fare for at sjukdommen kan spres til baltiske og øst europeiske land. Ulovlig innførsel av kjøttprodukter og fôring med infiserte produkter/matrester representerer den største risiko for introduksjon av smitte i norske svinehold.
Svinepestviruset overlever i lang tid i infisert kjøtt og husholdningsavfall som inneholder infisert ikke varmebehandlet kjøtt kan ved åpen avfallsdeponering representere en fare for smitte til villsvin.
Det er ingen tilgjengelig vaksine mot sjukdommen, og den bekjempes ved å slakte ned og destruere alle svin i smittede besetninger samt besetninger i omkringliggende områder.
Smitten spres ved kontakt mellom dyr, men også ved at grisene spiser kjøtt fra infiserte dyr. Dette betyr at smitte et sted i verden lett kan spres til andre land der dyrene fôres med matavfall som kan inneholde svinepestvirus. Norge er det forbudt å fôre svin med kjøtt, men det er all grunn til å minne om at rester av kjøtt som tas inn fra utlandet skal destrueres. Det er derfor viktig at svineprodusenter er oppmerksomme på dette og viser årvåkenhet i forhold til denne risikoen.
Veterinærinstituttet vurderer risiko for introduksjon av smitte med afrikansk svinepest til Norge som meget lav, men vi må være oppmerksomme på faren for at importerte kjøttvarer kan bli gitt til svin.
Dersom klassisk eller afrikansk svinepest påvises i Norge, vil sjukdommene bli bekjempet ved nedslakting.
Les også mer hos Mattilsynet
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Bjørn Lium, forsker, Seksjon for husdyrhelse og velferd
Telefon: 23 21 63 87/91 33 11 98
E-post: bjorn.lium@vetinst.no
Hilde Sindre, forsker, Seksjon for virologi og serologi
Telefon: 23 21 63 42/905 10 878
E-post: hilde.sindre@vetinst.no