Apekopper klassifiseres som en allmennfarlig smittsom sykdom

Denne saken er eldre enn to år

Virussykdommen apekopper er nå definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Sykdommen kan smitte mellom dyr og mennesker, men det er ikke påvist apekopper hos dyr i Norge.  

For å stoppe utbruddet i Norge, forskriftsfester Helse- og omsorgsdepartementet apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom.

– Vi har i sommer sett en økning i antall personer som er smittet av apekopper. Det er viktig med tiltak for å stoppe det pågående utbruddet. Vi må også sikre at de som er smittet får god oppfølging i helsetjenesten og blir godt ivaretatt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressemeldingen.

Forskriftsendringene trer i kraft fra midnatt, natt til lørdag 27. august.

Apekopper er en zoonose som kan smitte mellom dyr og mennesker, men viruset kan også smitte mellom mennesker. Det er enda ikke påvist apekopper hos dyr i Norge, men det er likevel en teoretisk mulighet for smitte fra menneske tilbake til dyr. Risikoen for at smitten kan etablere seg hos tamme eller ville dyr i Norge antas å være lav, men ved et smitteutbrudd hos mennesker bør smittevernet også inkludere vern av dyr. Les mer om apekopper i Norge her.

Eventuell påvisning av apekopper hos dyr i Norge er meldepliktig, og vil håndteres av Mattilsynet for å hindre smittespredning. Les mer om apekopper og kjæledyr hos Mattilsynet her.

Del artikkel