Prosjektbeskrivelse
Virussykdommer er et enormt problem for Norsk akvakultur, og mange virussykdommer kan ikke kontrolleres effektivt med dagens vaksiner. Det er derfor nødvendig å utvikle nye strategier for vaksinering, og basale mekanismer for virus/vertsinteraksjoner og etablering av langtidsbeskyttelse mot virus må adresseres.
For å sørge for at norsk og internasjonal akvakultur er bærekraftig og miljømessig forsvarlig bør det etableres en bedre forsåelse for i) fiskens immunforsvar; ii) Virus/vertsinteraksjoner; iii) biologisk grunnlag for virusbeskyttelse; og iv) forbedret design av virusvaksiner for fisk.
Partnerne i satsningen ViVaFish representerer primært sterke nasjonale miljøer som har gjort tidligere forskningsgjennombrudd ved å identifisere Piscine orthoreovirus (PRV) og Piscine myocarditis virus (PMCV), som gir sykdommene Hjerte og Skjelettmuskelbetennelse (HSMB) og Kardiomyopatisyndrom (CMS) i Atlantisk laks. De fleste forskningslederne som er involvert har lang erfaring innen fiskevirologi, fiskeimmunologi og vaksinologi, og har publisert pionerstudier av laksens interferonsystem, beskyttende responser i vaksinert laks, og beskyttende alfavirusbaserte replikonvaksiner.
Hovedmålet med plattformen er å generere ny kunnskap, utvikle verktøy og metodikk av relevans for vaksinering av oppdrettsfisk mot virussykdom. ViVaFish vil samle ti ledende norske forskere fra fem større norske institusjoner i Oslo/Ås, Bergen og Tromsø. Viktige bidrag vil også komme fra vaksineindustrien og en rekke internasjonale partnere.
Tre sentrale arbeidspakker har som mål:
- WP1: Utvikle nye vaksinekonsepter og forbedre de eksisterende
- WP2: Karakterisere immunologiske aspekter ved langtidsbeskyttelse i fisk
- WP3: Optimalisere vaksinelevering og responsmonitorering.
Veterinærinstituttet vil i hovedsak være involvert i arbeidspakkene WP2 og WP3
Samarbeidspartnere
- NMBU – Veterinærhøgskolen
- Universitetet i Tromsø
- Havforskningsinstituttet
- Nofima