Rensefiskhelse: Tapsårsaker og forbyggende tiltak

Dette prosjektet har som mål å generere kunnskap om rensefiskhelse som på kort og lengre sikt vil ha praktisk anvendelse.

Det er et stort behov for kunnskap om helsetilstanden til rensefisken som brukes ute i merdene, både når det gjelder faktiske tall på overlevelse etter utsett i merd og årsakene til sykdom og dødelighet. Dersom man får en slik oversikt vil det være mye lettere å iverksette forbyggende tiltak, både på det oppdrettsteknologiske området, men også i form av vaksineutvikling. Et nødvendig verktøy i vaksineutvikling er reproduserbare smittemodeller for sykdom som kan brukes til å teste effekten av vaksiner.

Dette prosjektet har som mål å genere kunnskap om rensefiskhelse som på kort og lengre sikt vil ha praktisk anvendelse. Man vil systematisk kartlegge dødelighetsårsaker hos merdsatt rensefisk, samle inn og karakterisere sykdomsfremkallende isolat og utvikle smittemodeller mot disse til bruk i vaksineutvikling. En vil også lage rapporter som oppsummerer det som er kjent rundt rensefiskhelse i dag. Prosjektet vil øke kunnskapen om rensefiskhelse hos fiskehelsetjenester og lakseoppdrettere som bruker rensefisk. Denne kunnskapen vil gjøre det mulig å sette inn forebyggende tiltak på kort sikt.

Prosjektet vil også berede grunnen for vaksineutvikling ved å identifisere agens man bør lage vaksine mot og utvikle smittemodeller som kan brukes i vaksineutvikling. Prosjektet vil medføre at de deltakende institusjonene får bedre kompetanse på området slik at kvaliteten på rådgivningstjenestene disse utfører kan bli bedre.

Les mer om prosjektet hos FHF

Samarbeidspartnere

  • Universitetet i Bergen
  • Havforskningsinstituttet
Start
2012-09-30
Slutt
2014-12-31
Status
Ferdig
Finansiering
Andre Forskningsprosjekter
Forskningsområder
Bakteriologi, Epidemiologi, Fiskehelse