Denne tilnærmingen er benyttet på materiale fra laks med sjukdommen ”hjerte- og skjelettmuskelbetennelse” i samarbeid med Columbia University i USA. Sekvensene for et nytt reovirus ble funnet, og det kalles foreløpig piscine reovirus - PRV.
Flere av WP’ene er involvert i resultatoppfølgingen, og det er utviklet PCR-metodikk for påvisning av virus i fisk, in situ hybridisering for påvisning i vev, og virus-antigener er produsert med rekombinant-teknikk, bla for framstilling av spesifikke antistoffer mot viruset, som også kan benyttes i diagnostisk sammenheng. Samme pyrosekvenseringsmetodikk er også forsøkt på materiale fra laks med en annen hjertesjukdom, kardiomyopati, og resultatene er under bearbeiding.
Tilsvarende sekvenseringsteknikker er også tatt i bruk for å beskrive genuttrykk til lakse-T-celler i kultur, og ulike aktivert gener fra B-celler kan identifiseres med PCR-metodikk. Ei rekke assays for å påvise immunoglobulinklassene T, M og D i laks er utviklet, sammen med metoder for identifisering av cellemarkører på immunceller, herunder en immunhistokjemi (IHC)-metode for identifisering av T-celler basert på antistoffer mot mot CD3-overflateantigen. Forsøk med dyrking av T-celler fra laks i kultur pågår. Responsmarkører hos torsk er også studert i samarbeid med ”moderen tools”-programmet.
Etablering av primærcellekultur fra gjelleepitel hos laks, IHC, histokjemisk metodikk og in situ-hybridisering er benyttet i studier av ILA-patogenese, bla av virusreseptorer på vertsceller. Infeksjon med mikrosporider er også studert.
Statistisk modellering av smittespredning i fiskepopulasjoner benytter pankreassjuke hos laks som modell. I studiene av humanpatogene bakterier i fiskekjøtt og betydningen av fiskehelse i denne sammenhengen, er det gjort innledende forsøk med Listeria monocytogenes i fiskekjøtt fra frisk fisk. Biofilmdannelse med L. monocytogenes studeres også.
Samarbeidspartnere
- Norges veterinærhøgskole
- Karadeniz Tekniske Universitet, Tyrkia
- Glasgow Universitet, Veterinærfakultetet