Lovverket for mattrygghet er blitt endret og gjort mer risikobasert de siste årene. Dette har skapt behov for å vurdere om dagens tilmærming til prøvetaking av mat bør endres. BASELINE prosjektet skal teste eksisterende og utvikle nye tilnærmingsmåter for prøvetaking.
Nye parametere i lovverket som “Food safety objectives” og “performance objectives” skal tas spesielt hensyn til. Disse gjør det mulig å vurdere risiko på en mer nyansert måte enn tidligere, men før de kan tas i bruk, trengs det mer kunnskap om hvordan mattryggheten endres fra (f)jord-til-bord, og om hvordan man kan detektere latent risiko tidlig i kjeden.
BASELINE skal framskaffe en del av den nødvendige kunnskapen. Resultatene skal “oversettes” til anbefalinger til Europeiske matmyndigheter og sluttbrukere.
Aktivitetene i BASELINE er delt i ni arbeidspakker; sjømat, egg og eggeprodukter, melk og melkeprodukter, kjøtt, vegetabilier, modellutvikling, validering og harmonisering, formidling og management.
BASELINE-prosjektet er klassifisert som et stort, integrert prosjekt i EU.
Koordinator:
Professor Gerardo Manfreda, Alma Mater Universitetet i Bologna.
Veterinærinstituttes rolle/ansvar/arbeidsområde:
Veterinærinstituttet leder arbeidspakken om sjømat, og deltar for øvrig i fire andre arbeidspakker. Veterinærinstituttet er tungt inne i prosjektet med 71,5 månedsverk. Vi er arbeidspakkeleder for sjømat, og er ellers involvert i aktivitetene for kjøtt, vegetabilier, validering og management. Budsjettet for Veterinærinstituttets aktivitet er vel 1 million Euro, hvorav 800 000 dekkes av EU.
Hjemmeside:
www.baselineeurope.eu/index.aspx
Partnere:
19 partnere fra Norge, Spania, Tyskland, Frankrike, Italia, Kroatia, Danmark og Irland
Total kostnad/EU-bidrag:
€ 8 636 347/ € 5 154 895 Euro