Den norske fjørfeindustrien har et felles mål om å redusere dødeligheten i første leveuke i slaktekyllingflokker til under 0,8 %. Den første leveuken er en kritisk periode for slaktekyllingen, og både i Norge og i andre land i Europa har man hatt en periodevis økning i dødelighet forårsaket av E. coli infeksjon (colibacillose) i løpet av de siste årene.
Forskningsprosjektet APEC-Seq (sekvensering av Aviær Patogene Escherichia Coli = karakterisering av E. coli bakterier som forårsaker sykdom hos fugler) har som mål å redusere forekomsten av colibacillose i slaktekylling gjennom et tett samarbeid med aktører fra fjørfenæringen og forskere innen dyrehelse, bakteriologi og epidemiologi.
Gjennom systematisk prøveinnsamling i flokker med høy dødelighet i første leveuke vil APEC-Seq karakterisere og sammenlikne E. coli som gir sykdom hos slaktekylling ved hjelp av helgenomsekvensering som er et verktøy for å bestemme hele bakteriens arvemateriale (DNA). I kombinasjon med store mengder data fra produksjon, drift og miljø ønsker vi å identifisere risikofaktorer for sykdom, samt å øke forskningsbasert kunnskap rundt sykdomsframkallende E. coli hos fjørfe – hvor like er de egentlig; finnes de hos både besteforeldredyr, foreldredyr og avkom (avlspyramiden); hvilke faktorer i kyllingens miljø disponerer for sykdom med E. coli.
Resultatene vil bli brukt til å utvikle et system for å kontrollere infeksjoner med E. coli hos slaktekylling, både ved å identifisere spesielt sykdomsfremkallende bakteriestammer i en tidlig fase, og gjennom å etablere retningslinjer for forebygging av colibacillose hos slaktekyllingprodusenter. Ved å redusere forekomsten av colibacillose vil APEC-Seq prosjektet forbedre dyrehelsen og dyrevelferden, legge til rette for bærekraftig og kostnadseffektiv matproduksjon, redusere matsvinn og øke forbrukernes tillit til fjørfekjøtt.
Prosjektleder
Samarbeidspartnere
- Nortura SA
- Den Stolte Hane AS
- Norsk Kylling AS
- Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund
- Animalia AS
- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
- DTU Veterinærinstituttet (Danmark)
- The Roslin Institute & Royal (Dick) School of Veterinary Studies
- University of Edinburgh (Storbritannia)
- University of Münster (Tyskland)
- University of Prince Edward Island (Canada)