Utfordringene som adresseres i prosjektet har blitt reist som bekymringer av folk i de nordlige kommunene i Finland og Norge. På grunn av kompleksiteten i disse temaene krever de mer oppmerksomhet og grenseoverskridende samarbeid enn det som er mulig innenfor den vanlige daglige driften til myndigheter og forskningsorganisasjoner i begge land. Prosjektet fokuserer på tre grenseoverskridende elvesystemer i Nord-Finland og Norge: elvene Pasvik, Neiden og Tana.
Prosjektet består av fire arbeidspakker, men Veterinærinstituttet i Norge er kun involvert i arbeidspakke 4 hvor hovedmålet er å forhindre spredning av lakseparasitten Gyrodactylus salaris. For å øke og opprettholde bevisstheten om G. salaris og truslene knyttet til dens spredning, vil en kommunikasjonsplan sammen med en detaljert beredskapsplan bli utarbeidet i prosjektet. I tillegg vil miljø-DNA-metoder bli videreutviklet og testet som et tidlig varslingssystem for G. salaris.
De andre arbeidspakkene ser blant annet på langsiktige effekter av luftforurensning fra russisk metallindustri i det finsk-norske grenseområdet, studerer genetisk variasjon hos brunørret og forvaltning av denne arten i Pasvik-Inari-området, og det skal også opprettes en felles database for laksebestanden i Neidenelva.
Samarbeidspartnere
- Prosjektleder i EU: Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY)
- Prosjektleder i Norge: Statsforvalteren i Troms og Finnmark
- Luonnonvarakeskus (Luke)
- Ruokavirasto, Finnish Food Safety Authority
- Klima- og miljøinstituttet NILU
- Akvaplan-niva
- Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
- Norsk institutt for naturforskning (NINA)
WP4:
- Veterinærinstituttet
- Ruokavirasto
- Mattilsynet