EU har fastsatt nye grenseverdier for meldrøyealkaloider i norsk korn. Flere medlemsland rapporterer at de vil få problemer med å overholde grenseverdiene som skulle tre i kraft 1 juni 2024 og overgangsordningen ble derfor forlenget. Det er lite kunnskap om forekomst av meldrøyealkaloider i norsk korn. Det er behov for å undersøke om Norge kan overholde de nye grenseverdiene og å identifisere tiltak som potensielt kan bidra til å begrense forekomsten av meldrøye
Meldrøye er en sykdom på gress som forårsakes av soppen Claviceps purpurea. Soppen produserer en rad ulike toksiner som kan forekomme gress, korn og kornprodukter. Symptomer på forgiftning kan være hall usinasjoner, men også koldbrand og prikkinger og brennende følelser i hud. EN del av stoffene er også tidligere blitt brukt i medisin.
I dette prosjektet skal vi undersøke forekomst av gifter dannet av meldrøye i mel på det norske markedet. Prøvene blir samordnet med Mattilsynet sitt OK program for å få mest mulig informasjon.
I prosjektet skal vi også undersøke forekomst av meldrøye i utvalgte åkre, med fokus på rug. Der vil vi også registrere kantvegetasjon og andre dyrkingsforhold rundt åkerne. Informasjonen skal brukes for å se etter mulige sammenhenger mellom meldrøye i kornet og dyrkingsforhold.
Målet er å kartlegge forekomst I norsk korn og mel og å identifisere mulige risikofaktorer der man ved behov kan målrette tiltak for på begrense forekomsten av meldrøye.
Prosjekter et et forprosjekt finansiert av FFL/JA midler.
Samarbeidspartnere
- NIBIO