Forbedret kråshelse hos kalkun: Mer forskningsbasert kunnskap om kråsbetennelse

I GizMo-prosjektet er målet å skape bedre forståelse av hvilke faktorer som bidrar til utvikling av kråsbetennelse, samt å utvikle effektive verktøy og rutiner for å forebygge kråsbetennelse.

GizMo-prosjektet vil undersøke et alvorlig helseproblem i den norske fjørfeindustrien og bidra til forbedret dyrehelse og -velferd.

Spesifikt har GizMo som mål å redusere forekomsten av kråsbetennelse hos kalkun. Kråsbetennelse er karakterisert av defekter og inflammasjon i lagene av muskelmagen, bedre kjent som kråsen. Kråsbetennelse har negativ innvirkning på helse, ytelse og dødelighet hos fjørfe, og årsaken er fortsatt ukjent. Innsikt i prosessene som fører til utvikling av kråsbetennelse, samt økt kunnskap om årsaks- eller predisponerende faktorer, vil danne grunnlaget for etablering av forebyggende tiltak og strategier.

Bærekraftig utvikling i kalkunindustrien

For å redusere forekomsten av kråsbetennelse vil et tverrfaglig team av forskere og sentrale aktører fra kalkunindustrien samarbeide om å generere ny kunnskap om dette helseproblemet. Det vil gjennomføres systematisk prøvetaking av både friske og syke kalkuner i kommersielle flokker. Organer og vevsprøver vil bli samlet inn for grundige patologiske undersøkelser. Videre vil relevant materiale samles inn for omfattende mikrobiologiske undersøkelser, med mål om å identifisere relevante agens og endringer i mikrobiomet assosiert med kråsbetennelse. I tillegg skal det samles inn data om fôrsammensetning, management, miljøfaktorer, antibiotikabehandling og produksjonsparametere, samt fôrprøver. Samlet forventes disse undersøkelsene å gi ny og anvendelig kunnskap som er nødvendig for å redusere forekomsten av et omfattende helse- og velferdsproblem med betydelig økonomisk innvirkning på kalkunproduksjon. GizMo har som mål å fremme dyrevelferd, verdiskaping, lønnsomhet og bærekraftig utvikling i kalkunindustrien i Norge ved å bidra til å redusere forekomsten av kråsbetennelse.

Samarbeidspartnere

  • Animalia
  • Nortura
  • Baastad Kalkun
  • University of Veterinary Medicine Vienna (Vetmeduni Vienna)
  • Aviagen Turkeys

Prosjektleder

Camilla Sekse

Forskninginformasjon

Start
2024-01-01
Slutt
2026-12-31
Prosjektnummer
344335
Status
Pågående
Finansiering
Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri
Forskningsområder
Bakteriologi, Bioinformatikk, Husdyrhelse, Molekylærbiologi, Patologi