Forskningsgrupper
Her finner du våre forskningsgrupper om fiskehelse, kjemi og toksikologi, dyrevelferd og antimikrobiell resistens. Les mer på våre engelske sider.
Fiskehelse (Fish Health Research Section EN)
Smittsomme vannbårne sykdommer utfordrer bærekraftig akvakulturproduksjon, kompromitterer fiskehelse og velferd og truer ville vannlevende dyr. Fiskehelseforskningsgruppen har som mål å forstå og bidra til løsninger for eksisterende og nye helseproblemer hos akvatiske dyr, spesielt fisk og kreps.
Kjemi og toksinologi (Chemistry and Toxinology EN)
Toksinologi er vitenskapsområdet som omhandler kjemien og virkemåten til et biotoksin, biologien til den toksinproduserende organismen og bruken og den økologiske rollen til disse forbindelsene. Toksinologigruppen har hovedsakelig å gjøre med sopp (mykologi) og mykotoksiner, giftstoffer fra marine og ferskvannsalger (fykotoksiner) og allergener.
Dyrevelferd (Animal Welfare EN)
Dyrevelferd er blitt en viktig samfunnssak. Det er et bredt begrep som dekker alt fra hvor godt de har det i sitt miljø, at de er friske, får tilfredsstilt sine atferdsbehov og opplever positive følelser gjennom livet. Forskningsgruppen for dyrevelferd tar for seg både land- og vanndyr.
Antimikrobiell resistens (Antimicrobial Resistance EN)
Utviklingen av antimikrobiell resistens (AMR) i bakterier er i ferd med å bli en stor global trussel. Veterinærinstituttet er både nasjonalt referanselaboratorium og ansvarlig for nasjonal overvåking av AMR i dyr, mat og fôr. Dette, sammen med et høyt dyktige ansatte, sertifiserte laboratorier og omfattende nasjonalt og internasjonalt samarbeid, gir et utmerket grunnlag for vår omfattende AMR-forskning.