Virkning av menneskelig aktivitet på utvalgte innsjøer i Tanzania

Hezron Emmanuel Nonga disputerte 13. desember 2011 for graden ph.d. ved Norges veterinærhøgskole, med avhandlingen “Impact of human activities in selected lake ecosystems in Tanzania and occurrence of microcystins and potential microcystin-producing cyanobacteria”.

Økende menneskelig aktivitet truer naturlige akvatiske økosystemer i Tanzania, og bidrar til miljøødeleggelser og økologiske endringer. Landbruk og husdyrhold fører til eutrofiering av innsjøer og oppblomstring av cyanobakterier som produserer giftstoffet mikrocystin. Nye data om mikrocystiner og andre mykotoksiner i Tanzanianske innsjøer er nyttige for risikovurdering av drikkevann og spiselig fisk - og dermed for helsen til både mennesker og dyr.

I Tanzania er det mange og varierte våtmarksområder og akvatiske økosystemer som er produktive, men også følsomme. I sitt doktorgradsarbeid har Hezron Emmanuel Nonga studert hvordan menneskelig aktivitet påvirker økosystemer i våtmark, han har sett på forekomst av cyanobakterier og produksjon av mikrocystiner (MCer) og mulige effekter av disse toksinene på viltlevende arter.

Studien ble utført i tre alkaliske innsjøer (med høy pH) i det nordlige Tanzania, med Lake Manyara som den viktigste. I tillegg ble lignende undersøkelser foretatt i ferskvannssjøen Lake Victoria nordvest i landet.

Miljø-ødeleggelser i innsjøene
Sosiologiske tverrsnittstudier ble utført for å undersøke hvilken påvirkning menneskelig aktivitet har hatt på våtmark og økosystemer tilknyttet sjøene. Resultatene fra disse studiene viste at ikke-bærekraftige menneskelige aktiviteter bidro betydelig til miljøødeleggelsene som ble observert i utvalgte innsjøer i Tanzania. 

I tillegg ble det over tid gjennomført felt- og laboratorieundersøkelser for bestemmelse av fysisk-kjemiske parametre, forekomst av fytoplankton, konsentrasjoner av ulike mikrocystiner og MC-produserende bakterier i disse sjøene. Studiene resulterte i nye data som vil være nyttig for risikovurdering av sjøene som drikkevannskilder og fiskeprodusenter. 

Patologisk undersøkelse av dvergflamingoer (Phoeniconaias minor Geoffroy) ved Lake Manyara avslørte høyt innhold av mikrocystiner i fuglenes lever, noe som kan være medvirkende årsak til observert massedød blant disse fuglene. Flere studier er imidlertid nødvendige for å avsløre om mikrocystiner er involvert i den økte dødeligheten.

Verdifulle våtmarksområder
Den sosiologiske studien viste at Lake Manyara og tilhørende våtmarksressurser er verdifulle for lokalsamfunnene, men at utnyttingen er for intensiv. Den viktigste inntektskilden for folk i området rundt sjøen er landbruk og husdyrhold som langt fra er bærekraftig.

Begrenset tilgang til ekspertise, lett tilgang til sprøytemidler og mangelfull kunnskap om disse har ført til ukontrollert spredning av kjemikalier med, per i dag, ukjente følger for miljøet. Jorderosjon og hyppig uttørring av Lake Manyara og elver i området, fører i tillegg til redusert tilgang på vann og høy dødelighet blant dyr.

For å bevare ressursene i våtmarksområdene kreves det økt kontroll med den menneskelige aktiviteten, og en mer bærekraftig utnytting av land- og vannressurser. Økt forståelse hos bøndene for betydningen av miljøvennlig landbruk og opplæring i bruk av sprøytemidler og integrert skadedyrbekjempelse, vil være nødvendig. 

Personalia
Hezron Emmanuel Nonga er fra Tanzania hvor han arbeider ved Sokoine University of Agriculture. Han ble utdannet som veterinær ved det samme universitetet i Tanzania og begynte som doktorgradsstipendiat ved Norges veterinærhøgskole i 2007. Doktorgradsarbeidet er gjennomført i Tanzania samt ved Veterinærinstituttet og Norges veterinærhøgskole i Norge.

Kontakt
Hezron Emmanuel Nonga, tlf: +47 46 37 79 74, e-post: Hezron.Nonga@nvh.no