Fiskedrepende algeoppblomstringer

Mathias Fon har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt mikroalgen Chrysochromulina leadbeateri som i 2019 var årsaken til den fiskedrepende oppblomstringen langs kysten av Nordland og Troms i Nord-Norge. Funnene i arbeidet gir ny innsikt i miljøforholdene som driver oppblomstringer av C. leadbeateri og deres evne til å drepe fisk.

Skadelige algeoppblomstringer er et globalt fenomen hvor en skadelig alge vokser ut av kontroll, og påfører skade på akvatiske økosystemer og til tider helsen til mennesker. Både i 1991 og 2019 hadde vi fiskedrepende oppblomstringer av C. leadbeateri langs kysten av Nordland og Troms i Nord-Norge.

Oppblomstringen i 2019 forårsaket den største massedødeligheten av fisk noensinne i Nord-Europa forårsaket av en algeoppblomstring, med påfølgende store sosioøkonomiske konsekvenser for det lokale samfunnet. Til tross for dette er det blitt gjennomført få studier på C. leadbeateri, som delvis skyldes at arten kun har forårsaket skadelige oppblomstringer i Nord-Norge.

I sin doktorgradsavhandling undersøkte Fon vekst, toksisitet (giftighet) og toksiner (giftstoffer) produsert av C. leadbeateri.

-Et forsøksdesign med høy kapasitet ble brukt for å studere vekst under forskjellige miljøforhold, mens tester med gjelleceller fra atlantisk laks og regnbueørret ble brukt for å undersøke toksisiteten til C. leadbeateri. Interessant nok antyder analysen vår at disse toksinene er strukturelt like de som produseres av fiskedrepende dinoflagellater. Dette er en stor gruppe mikroalger og inkluderer et stort antall skadelige arter, blant annet de som danner fiskedrepende oppblomstringer. Funnene i min avhandling er spennende fordi toksinene identifisert ved Veterinærinstituttet tyder på at C. leadbeateri produserer toksiner med strukturell likhet til toksiner fra flere fiskedrepende dinoflagellat-arter, forteller Fon.

Doktorgradsarbeidet ble gjennomført som et samarbeid mellom Veterinærinstituttet og Universitetet i Oslo. Kjemisk arbeid, som å lage ekstrakter fra fisk død fra C. leadbeateri, og toksikologiske undersøkelser ved bruk av cellelinjer fra fisk, ble gjennomført ved Veterinærinstituttet. Vekstforsøk og dyrking av C. leadbeateri til kjemisk og toksikologisk arbeid ble gjennomført ved UiO.

Mathias Fon forsvarte sin avhandling «Insight into the growth, toxicity and toxins of the fish-killing haptophyte Chrysochromulina leadbeateri» den 17. januar 2025.

→ Du finner avhandlingen i UiO her.