Gro Johnsen har forsvart sin avhandling “Campylobacter in Norwegian poultry production: molecular epidemiological aspects” for graden Dr. scient ved Norges Veterinærhøgskole.
Campylobacter er den bakterien som hyppigst forårsaker alvorlig mage- og tarm infeksjon hos mennesker, både i Norge og i mange andre land. Konsum av ferske fjørfe-produkter regnes som en av risikofaktorene.
Gro Johnsen har undersøkt smitteveier for Campylobacter-bakterien; fra det ytre miljø til slaktekylling på gård, og kryss-smitte på slakteri. Hun fant utbredt forekomst av Campylobacter på gårdsplassene, og at forurenset drikkevann og mangelfulle hygieniske rutiner på gården forårsaket smitte av kyllingen.
Johnsen fant også at slakting av slaktekylling med Campylobacter i tarmen forårsaket en betydelig forurensing av skrottene og miljøet i slakteriet, inkludert luften. Gode hygieniske barrierer og rutiner er viktig for både å hindre at dyrene blir smittet, og for å redusere smitte til rene skrotter, til slakteriarbeidere og for å hindre at smittede produkter kommer ut på markedet.
Denne saken ble publisert 24.07.2007.