Webinar: Ny kunnskap om ILA-virus hos oppdrettslaks 

Tirsdag 17. september klokken 12.00-15.00 inviterer Veterinærinstituttet til et webinar for å presentere oppdatert informasjon knyttet til forekomst av infeksiøs lakseanemi (ILA) og karakterisering av ILA-viruset. I tillegg presenteres det resultater fra prosjektet «Biosikkerhetstiltak mot ILA i settefisk», ILA-SAFE (FHF 901674), som skal avsluttes om kort tid. Webinaret er åpent for alle, men det er krav om påmelding.

Laks i merd. Foto Rudolf Svensen
Laks i merd. Foto Rudolf Svensen

Infeksiøs lakseanemi en listeført sykdom forårsaket av infeksiøs lakseanemivirus (ILAV). Siden midten av 80-tallet, har sykdommen gitt store tap for norsk lakseoppdrett. Selv etter mange år med tiltak, forårsaker fremdeles viruset jevnlig sykdomsutbrudd og lokale epidemier, og er en utfordring for både fiskehelse og –velferd. 

Mange ubesvarte spørsmål 

-Viruset finnes i flere varianter, og de senere årene har det blitt påvist en sammenheng mellom avirulent virus (ILAV HPR0) først funnet i villfisk, og senere mer og mer i settefiskfasen, og utbrudd knyttet til sykdomsframkallende virus (ILAV HPRdel) i matfiskfasen. Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål knyttet til drivere for sykdomsutvikling og samspill mellom virus og laksen, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet og prosjektleder Hilde Sindre. 

Tett samarbeid med næringen 

Gjennom ILA-SAFE-prosjektet har forskere samarbeidet tett med næringen i undersøkelser av forekomst og betydning av ILAV HPR0-påvisninger i settefiskanlegg. Redskaper for enklere overvåkning av anlegg og metoder for å undersøke samspill mellom virus og vert er utviklet gjennom prosjektet. En smittemodell for overføring av ILAV HPR0 er også etablert i et samarbeid mellom Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet. 

Foreløpig program: 

  • Generelt om ILA – historisk perspektiv v/Edgar Brun (10 minutter) 
  • ILA-situasjonen i dag v/Torfinn Moldal (15 minutter) 
  • Presentasjon av ILA-SAFE-prosjektet v/Hilde Sindre (10 minutter) 
  • Påvisning av ILAV HPR0 i ulike prøvetyper fra settefiskanlegg (AP1) v/Torfinn Moldal (15 minutter) 
  • Smittemodell ILAV HPR0 v/ Ma. Michelle Peñaranda, Havforskningsinstituttet (15 min) 
  • Verktøy for å identifisere faktorer som påvirker overgangen fra HPR0 til HPRdel (AP3) v/Johanna Hol Fosse (15 minutter) 
     
  • 15 minutter pause 
     
  • Helgenomsekvensering av ILAV v/Bjørn Spilsberg (15 minutter) 
  • Variation in virus pathogenicity – pitfalls in the field and possibilities in the wet-lab v/Simon Weli eller andre (15 minutter) 
  • Samspill mellom virus og lakseceller i infeksiøs lakseanemi. v/Johanna Hol Fosse (15 minutter) 
  • Oppsummering av viktige nye funn v/Hilde Sindre (10 min)  
  • Spørsmål og svar (15 min) 

→ Meld deg på webinaret her.

Webinaret vil foregå på Teams og lenke vil bli sendt til påmeldte i forkant. Webinaret vil bli spilt inn, og vil bli gjort tilgjengelig i etterkant på forespørsel. 

Hvor
Teams
Når
17. september 2024, kl. 12.00 - 15.00