Når snyltere og gift tukler med hjernen
De er små og ofte ikke synlige. Virus, bakterier, parasitter, prioner og muggsoppgift kan alle angripe, tukle med og skade hjernen hos dyr og mennesker. Hva er det som egentlig skjer? Og hvordan kan vi unngå at det skjer?
Blod- og hjerne-barrieren skal hindre slike trusler fra å trenge inn i hjernen, men noen sykdomsfremkallende skapninger og stoffer klarer likevel å trenge inn. Og da gjerne helt inn i hjernen - kroppens kontrollsenter.
Sykdommer som rabies, toksoplasmose, borreliose og skrantesjuke er sykdommer som kan skade, forvirre og drepe. Kom på Litteraturhuset og få noen korte innblikk fra forskningen og feltarbeid presentert av flere på Veterinærinstituttet.
- Arrangementet er gratis, men påmelding er nødvendig. Gå til påmelding.
- Arrangementet streames og du kan følge med online ved å klikke på denne lenken.
- NB! Registrering av tilstedeværelse på Litteraturhuset fra 08:45 grunnet covid-19.
Et arrangement under Forskningsdagene 2020
Konfransier: Asle Haukaas, kommunikasjonsdirektør, Veterinærinstituttet.
Program
09:00-09:04
Faglig innledning:
Carlos das Neves, direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet
09:05-09:20
Når hjernen blir som en svamp:
Skrantesjuke(CWD) – en alvorlig helsetrussel for hjortedyra
Skrantesjuke er reinens form for «kugalskap» og den ble påvist hos villrein i Norge for første gang i 2016. Siden den gang har norske myndigheter satt i gang omfattende overvåking og gjort sterke tiltak for å bekjempe sykdommen. Forsker og koordinator for skrantesjuke ved Veterinærinstituttet Jørn Våge forteller om skrantesjuke og hvor alvorlig den er.
09:20-09:35
Klimasyk rein med mark på hjernen
Mens noen av oss kanskje jubler for varmere klima, sliter dyr som er tilpasset polare strøk med helseutfordringer som følge av mildere vintre og varmere somre. Forsker Rebecca Davidson ved Veterinærinstituttet forteller om reinens utfordringer.
09:35-09:50
Flått fra sangfugl er farligst
Borrelia-bakterien som kan gi alvorlig infeksjon i nervesystemet spres via flått. Mest kjent er den flåttoverførte borrelia-bakterien som forårsaker Lyme borreliose. Nå har forskere funnet at det er visse sangfugler som sprer de farligste borrelia-bakteriene. Hildegunn Viljugrein forsker på epidemiologi ved Veterinærinstituttet.
09:50-10:05
Hundegalskap – en gammel sykdom som fortsatt er aktuell
Rabies, også kalt hundegalskap, er svært dødelig, både for mennesker og andre dyr. Torfinn Moldal som er forsker ved Veterinærinstituttet vil fortelle om viruset, sykdommen, utbredelse, forebygging og om verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) sitt mål om utrydde hundeassosiert rabies innen 2030.
10:05-10:15
Kaffepause med noe å bite i
10:15-10:30
Mus som blir tiltrukket av kattetiss lever et farlig liv
Toksoplasma gondii er parasitten som kan få mennesker og dyr til å endre oppførsel. Hør forsker Rebecca Davidson fortelle om denne spesielle parasitten.
10:30-10:45
Muggsoppgiften DON i korn gir skye og asosiale mus
Muggsopper kan produsere mange typer muggsoppgifter. Muggsoppgiften DON (deoksinivalenol) som forekommer ofte i norsk korn er ifølge Vitenskapskomiteen for Mat og Miljø en utfordring for helsen til mennesker og dyr. Christiane Kruse Fæste forteller om sine funn i sin forskning på atferd hos mus som har fått i seg DON-nivåer som er ganske like det norske barn kan få i seg gjennom maten.
10:45-11:00
Send dine spørsmål via SLIDO:
- Bruk smarttelefonen din for å åpne nettleseren din
- Gå til Slido.com og skriv inn eventkoden #33390 (aktiveres 21. september)
- Du kan nå stille spørsmål og "like" de spørsmålene som andre har stilt.
Når snyltere og gift tukler med hjernen
Arrangement i regi av Veterinærinstituttet under Forskningsdagene 2020 der temaet er hjernen.
- Hvor
- Wergelandsveien 29, Oslo, Litteraturhuset i Amalie Skramsalen
- Når
- 21. september 2020, kl. 09.00 - 11.00
Mari Marte Press
Senior kommunikasjonsrådgiver
Vis telefonnummer
Send e-post