Glup som en fisk faktisk. Seks fortellinger om fiskens hjerne og følelsesliv
Seminar arrangert av Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet under Forskningsdagene 2020 der hjernen er tema. Fiskens frykt, frustrasjon og forventninger er for mange et ukjent farvann. Forskjellige former for liv har forskjellige hjerner, men alle dyr, selv de i vann, har et spekter av følelser. Arrangementet holdes i Wergeland-salen på Litteraturhuset.
Og selv en liten hjerne kan lære. Nyere studier viser at fiskehjernen er mer avansert enn vi tidligere har trodd. I dette seminaret kan du bli med på korte dypdykk ned i fiskens følelsesliv. Hør forskere fra ulike institusjoner fortelle om hva fiskehjernen er i stand til. Hvordan kan vi ta hensyn til fiskens ve og vel enten det dreier seg om oppdrettsfisk eller villfisk til havs eller langs elv?
Dette er et "fysisk" seminar på Litteraturhuset. Meld deg på her.
I tillegg så streames det og du kan følge med online ved å klikke på denne lenken. Ingen påmelding nødvendig for å følge seminaret fra streaming.
Konferansier: Asle Haukaas, kommunikasjonsdirektør ved Veterinærinstituttet
Program:
09.00-09:04
Velkommen – innledning ved Edgar Brun, avdelingsdirektør ved Veterinærinstituttet
09:05-09:20
Hvordan reguleres responser som frustrasjon, depresjon, forventning og frykt i fiskehjernen?
Marco Vindas, NMBU. Marco er atferdsnevrobiolog som forsker på hvordan hjernen regulerer oppførselen til fisk og andre dyr. Han er også dykkeinstruktør, og må kunne kalles en fiskenerd – alltid fasinert av fisk.
09:20-09:35
«Forkledning, improvisasjon og personlighet – fisk er smartere enn du tror»
Even Moland, Havforskningsinstituttet. Even jobber med fiskeribevaringsvitenskap og studerer bevegelser hos marine dyr.
09:35-09:50
Forskjellige liv har forskjellige hjerner – om hva hjerner er til for og hvordan de er tilpasset fiskens miljø
Tore Kristiansen, leder for Forskningsgruppe Dyrevelferd, Havforskningsinstituttet
09:50-10:05 Pause og kaffe med noe å bite i
10:05-10:20 Smertefull læring
Stine Gismervik som er forsker ved Veterinærinstituttet har vært med på utviklingen av bøkene om velferdsindikatorer, ei for laks og ei for regnbueørret. Hun er veldig opptatt av hvordan ordbruken i oppdrettsnæringa påvirker holdningene våre.
10:20-10:35 Å ta livet av en fisk
Hvordan skjer det i lakseoppdrett og i fiskeriene, hva gjør en sportsfisker og hva lærer barnet? Cecilie Mejdell, Veterinærinstituttet. Cecilie leder forskningsgruppe dyrevelferd på Veterinærinstituttet. Hun jobber med ulike dyrearter og problemstillinger, fra å lære hester å “snakke” til avlivning av fisk.
10:35-10:50 Parasitter på hjernen
Øyvind Øverli, NMBU. Øyvind har doktorgrad i zoologisk utviklingsbiologi. Han er forsker på Veterinærhøgskolen innenfor fagfeltene akvakultur, dyrevelferd, stressbiologi, nevrobiologi, og parasitter. Temaet at parasitter kan påvirke hjernen hos dyr og mennesker og få de til å endre atferd ble for ikke lenge siden tatt opp i NRK’s TV-serie Latterlig smart.
Send dine spørsmål via SLIDO:
- Bruk smarttelefonen din for å åpne nettleseren din
- Gå til Slido.com og skriv inn eventkoden #24939 (aktiveres 22. september)
- Du kan nå stille spørsmål og "like" de spørsmålene som andre har stilt.
Gratis arrangement under Forskningsdagene 2020, men påmelding nødvendig for fysisk oppmøte på Litteraturhuset. Alle som er tilstede blir registrert som et nødvendig tiltak pga. covid-19. Registrering fra kl. 08:45.
Arrangør er Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet, Velferdsforumet.
- Hvor
- Wergelandsveien 29, Oslo
- Når
- 22. september 2020, kl. 09.00 - 11.00