Staphylococcus aureus uten meticillinresistens er en vanlig forekommende årsaksbakterie til jurbetennelse hos storfe og småfe.
{{GALLERY}}
- Den MRSA-positive besetningen hadde sendt inn speneprøver fra sju kyr til TINE Mastittlaboratoriet i Molde på grunn av jurhelseproblemer i besetningen. I prøven fra en av kyrne ble det oppdaget ett isolat av Staphylococcus aureus med en uvanlig resistensprofil. Bakterieisolatet ble sendt til Veterinærinstituttet for nærmere identifisering. Her ble det påvist MRSA, sier Tormod Mørk, fagansvarlig for storfe hos Veterinærinstituttet.
Isolatet ble videre undersøkt ved St. Olavs Hospital. Genotypen som ble påvist (CC1-t127), er tidligere blitt funnet i et MRSA isolat fra hund og i et miljøisolat fra en storfebesetning i Norge, men den er relativt vanlig forekommende hos gris, storfe og mennesker i flere land i Europa.
Oppfølgende prøvetaking i besetningen har så langt påvist MRSA i speneprøver fra to kyr samt positive nesesvaberprøver og hudprøver fra flere dyr.
Ingen risiko for mennesker
- Besetningen er båndlagt av Mattilsynet som vil følge opp besetningen med smittereduserende tiltak og videre prøvetaking. Det er ingen risiko for at MRSA skal overføres til mennesker ved konsum av pasteurisert mjølk, sier Mørk.
Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens og undersøker prøver fra dyr, mat og fôr for antibiotikaresistente bakterier. I tillegg planlegger, analyserer og rapporterer Veterinærinstituttet antibiotikaresistente mikrober i overvåkningsprogrammet NORM VET, samt for MRSA hos svin, etter oppdrag fra Mattilsynet.
En av Veterinærinstituttets viktige oppgaver er å gi råd, faglige vurderinger og risikoanalyser med hensyn på LA-MRSA når det er aktuelt.
Nettmelding fra Mattilsynet.
Les mer om MRSA hos gris.
Les mer om MRSA hos mennesker.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Marianne Sunde
Tormod Mørk