Slik kan næringsaktører bidra til bedre dyrevelferd i Europa

Veterinærinstituttet deltar i et EU-prosjekt som samler data om dyrevelferd hos produksjonsdyr som oppdrettslaks, storfe og gris. Målet er å utvikle en felles kunnskapsplattform for hele EU, som sikrer ensartede vurderinger og standarder for dyrevelferd.

rsv070cd011foto_Rudolf Svensen (1).png
Fisk i merd. Foto: Rudolf Svensen. Kalv og ku sammen. Foto: Mari Press, Veterinærinstituttet

Prosjektet* varer fra 2024 til 2026 og er en del av European Partnership on Animal Health and Welfare (EUP AH&W), et initiativ som arbeider for å bekjempe dyresykdommer og forbedre dyrevelferden i EU.

Invitasjon til å bli med i europeisk nettverk for dyrevelferd

Forskerne vil invitere relevante aktører til å delta i prosjektets nettverk. De som blir med, får mulighet til å dele sine retningslinjer og erfaringer fra dyrevelferdsprogrammer, forskningsprosjekter eller offentlig kontroll. I tillegg får deltakerne muligheten til å påvirke innholdet i den kunnskapsplattformen prosjektet utvikler. Målet er å kartlegge og analysere hvordan dyrevelferd måles fra gård til slakteri, og fra fiskens produksjon til slakting.

Norge vil bidra med data om oppdrettslaks, storfe og gris, men prosjektets nettverk og kunnskapsplattform vil omfatte alle typer matproduserende dyr på land og i vann.

EU mangler enhetlige standarder for dyrevelferd

– Norge har generelt strenge krav til dyrevelferd gjennom nasjonalt regelverk. Velferden for landdyr er relativt god, selv om enkelte dyrehold har forbedringspotensial. Når det gjelder oppdrettsfisk, er det økende bekymring for dårlig velferd og høy dødelighet, selv om noen oppdrett har god kontroll. Mangelen på standardiserte metoder for å måle dyrevelferd gjør det utfordrende å sammenligne velferden mellom EU-land, sier prosjektleder Cecilia Wolff ved Veterinærinstituttet. – Et hovedmål med prosjektet er derfor å standardisere metodene for overvåking av dyrevelferd i EU, legger hun til.

Fordeler ved å delta i nettverket

Wolff forklarer at de som deltar i prosjektet, vil bidra til å overvåke dyrevelferd på EU-nivå på en harmonisert, systematisk og enhetlig måte. For å oppnå dette, trenger de mest mulig informasjon om dagens praksis i Norge. Dette kan påvirke hvilke målsetninger som skal gjelde for dyrevelferd i EU. Deltakerne vil også få tilgang til retningslinjer og indikatorer, samt muligheten til å anonymt sammenligne sine resultater med andre land og aktører.

– I første fase av prosjektet er vi interessert i å samle inn informasjon om hvilke data som blir samlet inn og hvordan. I neste trinn vil vi, sammen med andre forskere i EU, analysere indikatorene og protokollene for å foreslå en standardisert måte å måle dyrevelferd på, som for eksempel dødelighet hos atlantisk laks i ulike livsstadier. Vi håper derfor at sentrale næringsaktører vil dele sine retningslinjer og normer for å sikre god dyrevelferd gjennom hele produksjonskjeden, enten det gjelder fisk i oppdrett eller husdyr på gård, avslutter Wolff.

*Knowledge platform in the EU with the objective to collect, analyse, share and use integrated scientific and technical data on Animal Welfare
 

 

Les mer om EU-partnerskapet EUP AH&W

 

Cecilia Mia Wolff

Seniorforsker i epidemiologi
Send e-post

Kristine Gismervik

Fagansvarlig fiskevelferd, veterinær, PhD
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel